Въпрос 1: Какви са различните видове водорасли? 


Водораслите могат да се разделят на микро и макроводорасли. Макроводораслите от своя страна са около 6000 вида, които се разделят на 3 групи според цвета на оцветяващите пигменти:


червени 

зелени

кафяви 

Някои от тези 3 вида водорасли се използват от стотици години като храна от крайбрежните азиатски народи. Най-разпространени са кафявите водорасли, които заемат около 60% от общото количество. Около 39% се падат на червените водорасли и под 1% на зелените.


Въпрос 2: Вкусни ли са водораслите Ламинария?


Това са вид кафяви водорасли, известни още като келп, комбу в Япония, морско зеле и пр. С тяхна помощ се приготвят японските супи Даши и Мисо. В Корея тези кафяви водорасли се използват дори за производство на бонбони. За тези народи не е необичайно да използват сурови морски водорасли Ламинария за салата или пък да ги консервират. През 1908 г. японския професор Икеда открива петия вкус - умами именно от кафяви водорасли Ламинария. В 100 грама от тях има 1200-3400 mg глутамат. За сравнение в доматите се съдържат 470-1200 mg, в чесъна - 110 mg, още по-малко в картофите, китайското зеле, морковите и лука. След това под формата мононатриев глутамат започва масовото овкусяване на хранителни продукти като се започне от бульони за супи, подправки, колбаси, пакетирани храни, та чак до бебешки храни. Вярно е, че в майчината кърма също има естествен глутамат, но количествата са 22 mg на 100 мл, така че можете да ги сравните с тези от водораслите. Въпросът е, че глутаматът е невротрансмитер, който подава сигнали на мозъка, че определена храна е вкусна и има риск да преядете, съответно натрупате излишни килограми. Може да се каже, че водораслите са вкусни, по специфичен начин. В България нямаме културата да похапваме свежи пресни водорасли като салата. На помощ идват овкусените плодови супер храни Вертера Гел Форте с вкус на ябълка, касис  или вишна. Ако си поръчате само Вертера Гел можете да го смесите с плодов сок, да го разбиете заедно с други плодове и/или зеленчуци като смути и дори да го консумирате като гъст пастет с авокадо, лимон и пр. Ето 5 примерни рецепти с Вертера Гел или Вертера Гел Форте с натурален вкус на морски водорасли. 


Две супени лъжици дневно са в състояние да ни набавят множество витамини, микро и макроелементи, както и неповторими на сушата биоактивни вещества, за които ще стане дума по-нататък.