Какво представлява колагенът и каква е неговата роля?

Колагенът се среща в изобилие в човешкото тяло и представлява цели 30% от всички произвеждани белтъчини. Колагенът е основен градивен елемент по отношение на кожата, костите, мускулите, сухожилията и ставните връзки, както и някои други съединителни тъкани. Подобно на останалите белтъчини, колагенът е изграден от аминокиселини. Пролин, глицин и хидроксипролин се групират в тройна спирала и образуват белтъчни фибрили. За групирането на тези аминокиселини са необходими мед, цинк, манган и витамин С. 

По отношение на кожата, колагенът се намира в средния ѝ слой, където са разположени фибропластите. Те образуват новите клетки, чийто път до горния слой на кожата е двайсет дни. Именно по тази причина, каквито и добавки за озаряване на кожата да приемате, ефектът им ще бъде видим след три седмици. Друга важна роля на колагена е, че замества мъртвите клетки и подпомага укрепването на кожната бариера. Тя, от своя страна, поддържа кожата хидратирана и я предпазва от вредни слънчеви лъчи. Колагенът, също така, придава структура на кожата, еластичност и здравина. Ускорява заздравяването на рани и помага на кръвта да се съсири. 

Какво представлява кожата и как да се грижим за нея?

Кожата, подобно на колагена, е изградена от три слоя. Най-външният се състои от твърди кожни клетки, които са свързани помежду си с липиди. Поради това горният слой често бива оприличаван с тухлена стена. Самите „тухлички“ са пълни с естествени овлажнители, докато липидния слой съдържа холестерол, керамиди и мастни киселини. Всеки ден този слой ви предпазва от прах, токсини и патогени, които се носят във въздуха и за които дори не си давате сметка. 

Друга роля на този слой е да задържа водата, без която не можете да функционирате. Кожната ви бариера е толкова силна, че всъщност много малко от кремовете и серумите, които използвате, могат да проникнат през нея, затова редовната грижа за лицето и тялото е от съществено значение за хидратацията. Не използвайте твърде много продукти, тъй като съществува опасност да отслабите кожната бариера. Обърнете внимание на киселинността на кремовете и серумите, като в най-добрия случай трябва да варират между 4,0 и 5,0 pH. 

Коя форма на колагена е най-подходяща?

Колагеновите пептиди се считат за най-добрата форма за орален прием. Пептидите са изключително лесни за усвояване, особено когато са комбинирани с витамин С. Колагеновите пептиди се извличат от желатина на костния бульон. Освен като капсули, пептидите могат да бъдат добавяни в протеинови блокчета, готови напитки и прахове. Когато попаднат в организма, колагеновите пептиди стимулират производството на колаген, еластин и хиалуронова киселина, които имат ключова роля в еластичността и структурата на кожата. Видимите резултати могат да бъдат открити след три месеца непрекъснат прием. 

Съществуват четири източника на колаген – говежди, свински, пилешки и морски. Говеждият колаген облекчава артрита, подобрява здравето на кожата и предотвратява загубата на костна плътност. В тялото ви има различни видове колаген, като говеждият влияе най-силно на тип 1 и тип 3. Колагенът в кожата ви се състои именно от тези два типа, което прави говеждия пептид най-добър избор при намаляване на бръчките, насърчаване на еластичността и повишаване хидратацията. 

Морският колаген се извлича от риби и медузи. При орален прием действа най-силно на колаген тип 1 и тип 2. Това означава, че морският колаген влияе едновременно на кожата и ставните хрущяли. Действа благоприятно на възпаления и, в сравнение с говеждия колаген, се усвоява по-лесно. 

Свинският колаген действа основно на тип 1 и 3, подобно на говеждия. Богат е на пролин и глицин. Той е най-близко до човешкия колаген, заради което се усвоява почти толкова бързо, колкото морските пептиди. Отлично решение при отпусната кожа и фини линии. 

Пилешкият колаген е най-достъпният като цена. Извлича се от хрущяли или яйчени черупки. Чудесно решение срещу артрит. Освен това има способността да подсилва имунната система и храносмилането. Подобрява физическото ви представяне. Ефектът върху кожата може да бъде видим само след четири седмици. 

Дозиране

Идеалната доза е между 10 и 20 гр. колаген на ден, като поне 90% от този обем трябва да представлява чист колаген. Останалото са филъри, най-често нишесте, което предотвратява залепване. Колагенът се предлага под формата на капсули или прах, като капсулите имат забавено действие, докато праховете се усвояват на момента. 

Ще откриете колагена и под формата на желатин, като при него веригите на аминокиселините са много по-дълги, което означава и по-дълго време за усвояване. В тази форма колагенът е подходящ за поддържане здравето на чревната флора и храносмилането. Желатиновият колаген намалява чувството за глад и контролира апетита ви, което го прави изключително подходящ старт за диети. Единствената разлика с колагеновия пептид е, че организмът усвоява по-малко количество аминокиселини. 

Съществуват ли веган колаген?

Не, няма колаген, който да бъде класифициран като веган, тъй като произходът му е изцяло животински. Ако се притеснявате от лоша миризма, то бъдете спокойни, тъй като както капсулите, така и колагеновия прах са почти изцяло лишени от миризма. Това, което получавате, са изсушени и стрити на прах пептиди, а не смлени месо или кости.