Какво представляват ставните болки?

Болките в ставите са често срещани, особено с напредване на възрастта. Болката обичайно се появява в колената, бедрата, рамената, ходилата, глезените, китките, лактите и врата. Възможно е да ви боли повече от една става, като например – коляното и бедрото. Причините за дискомфорта варират, така че не бързайте да се самодиагностицирате. Ако водите активен начин на живот, е възможно натъртване след интензивна тренировка или повтарящо се движение. Можете да изпитате болка в ставите не само заради твърде много движение, а и поради пълната липса на такова. В тези случаи болката е симетрична, от двете страни на тялото. Като цяло, ставните болки се появяват за по-дълго и трудно отшумяват след 50-годишна възраст.

В някои случаи болката в ставите е придружена от подуване и зачервяване на кожата, която става болезнена на допир. При много силна болка подуването се разпространява и може да стигне до пръстите на краката и ръцете, правейки придвижването почти невъзможно. В най-критичните случаи ще почувствате как тялото ви гори от покачваща се температура. Много е вероятно да започнете да треперите и да ви прилошее. Това са явни признаци за инфекция. В подобни ситуации можете да приемете болкоуспокояващи и да поставите лед върху подутото.

Какво е артрит?

Артритът представлява възпаление на една или повече стави. Артритът е придружен от остра болка, подуване, скованост и затруднение на движението. Известни са повече от сто вида артрит, като причината за някои форми остава неизвестна. Най-разпространените форми на артрит са следствие на гени, заболяване, инфекция, нараняване. Няма точно определено лечение, но колкото по-рано се погрижите за себе си, толкова по-голям шанс имате да избегнете трайното увреждане на ставите.

Артритът може също да причини увреждане на ставния хрущял и ставните връзки. Този тип увреждане може да ви попречи да ходите нормално, да се качвате и слизате по стълби, да вършите ежедневните си дейности, включително нещо съвсем елементарно като да си миете зъбите. Съществуват два основни типа артрит – остеоартрит и ревматоиден артрит. Остеоартритът включва увреждане на ставния хрущял в следствие на износване, като в някои случаи кост се трие с кост. Това води до промяна на самите кости и увреждане на съединителната тъкан. При ревматоидния артрит имунната ви система атакува лигавицата на ставната капсула, вследствие на което тя се възпалява и подува. Ако не се лекува, възпалението уврежда хрущяла и костта.

Какви са алтернативните методи за терапия на болка в ставите и артрит?

  • Масаж – един от най-популярните алтернативни методи за облекчаване на дискомфорт и умора. Масажът може да сух или с масла, да е локален или върху цяло тяло. Някои масажисти дори използват кърпа, в случай че се чувствате неудобно да ви докосват директно. За ставни болки и артрит се препоръчва масаж от силов масажист, който обичайно практикува върху спортисти.
  • Йога – може да бъде нравствена, телесна или умствена, в зависимост от школата, която преподава. Телесната йога е свързана с правилния метод на упражнение, дишане, отпускане и положителна нагласа. Йогата е препоръчителна, ако водите твърде стресов начин на живот и имате нужда да останете насаме с мислите си. По отношение на ставните болки, йогата ви прави по-гъвкави и подвижни, зареждайки ви с енергия. Не на последно място, йогата подобрява съня.
  • Акупунктура – обичайно се асоциира с традиционната китайска медицина и представлява иглотерапия, занимаваща се с уравновесяване на шестте енергии, петте елемента и дванадесетте меридиани. Практикуващите акупунктура имат за задача да освободят енергийния поток на вашето чи, поставяйки прецизно тънки игли в определени за това точки. При подобна терапия в човешкото тяло се увеличава количеството ендорфини – естествени болкоуспокояващи, които подобряват физическото и емоционалното ви състояние.
  • Хранителни добавки – някои билки имат способността да облекчат симптомите на артрит. Такива са джинджифил, куркума, кора от върба, алое вера, канела, евкалипт и други. Могат да се добавят в храната, най-вече в смути от пресни плодове и зеленчуци. Съществуват и хранителни добавки като Гел от Ламинария – АРТРОПЛАСТ, от които да взимате по една супена лъжица веднъж на ден. Бързо и лесно решение, което ще стимулира образуването на костно вещество, ще подобри функцията на ставите ви и ще укрепи скелета ви.

АРТРОПЛАСТ съдържа две основни съставки, които укрепват костта и хрущяла, а също така повишават активността и лекотата на движението. Тези две съставки са глюкозамин и хондроитин сулфат в комбинация с изцяло органични съпътстващи елементи като водорасли, сок от ябълка и касис, екстракт от глог и шипка, бяло зеле на прах и други. Подобно на останалите гелове от ламинария, АРТРОПЛАСТ се усвоява бързо от организма, като при продължително използване участва в обменните процеси на храносмилателната, нервната, кръвоносната, ендокринната, отделителната и имунната система. Главно предназначение на продукта обаче е оптимизиране твърдостта на костите и зъбите; укрепване на опорно-двигателната система, включително хрущялите, мускулите, ставните връзки и сухожилията.


АРТРОПЛАСТ е отличен и за жени над 45-годишна възраст в периода на менопауза, както и за юноши в периода на подрастване, когато костите им не са още напълно оформени. АРТРОПЛАСТ предотвратява остеопорозата и помага за детоксикацията на вредни и тежки елементи.