Колагенът е основен протеин в съединителната тъкан на нашето тяло, играещ ключова роля за здравината и еластичността на ставите, хрущялите, костите и кожата ни. С напредването на възрастта, естественото производство на колаген в организма ни намалява, което може да доведе до болки в ставите, скованост, намалена подвижност и други здравословни проблеми. Неговият прием под формата на хранителни добавки, може да помогне за стимулирането на производството му в организма и за облекчаването на ставните болки. Разбирането на различните видове колаген за стави и техните уникални роли в поддържането на здравето на ставите е от съществено значение за избора на подходящата добавка.

Какви са различните видове колаген?

Колаген тип II

Колаген тип II е най-разпространеният тип колаген, открит в ставния хрущял и е от съществено значение за неговата здравина и еластичност. Състои се от дълги, тънки влакна, които създават гъвкава, но здрава мрежа, която абсорбира удари и позволява на ставата да се движи гладко. Когато става въпрос за здравето на ставите, колаген тип II е от съществено значение за поддържане на структурната цялост на ставния хрущял. Много хранителни добавки с колаген за стави съдържат основно този тип колаген. Един от продуктите, който може да помогне в този случай, е Vertera Gel.

Колаген тип I

Колаген тип I е друг често срещан колаген в тялото ни, който изгражда кожата, косата, ноктите, сухожилията, зъбите и отговаря за тяхната здравина и издръжливост. Добавките, съдържащи както колаген тип II, така и тип I, могат да предложат допълнителни ползи за здравето на кожата, докато едновременно с това, поддържат здравето на ставите. Продукт като Vertera Forte може да предложи тези допълнителни ползи.

Колаген тип III

Подобно на колаген тип I, той също изгражда кожата, кръвоносните съдове и органи. Колаген тип III работи заедно с колаген тип II, за да осигури структурна подкрепа на ставния хрущял. Комбинацията от тези два вида колаген помага за абсорбиране на удари и осигуряване на безпроблемното движение на ставите. За допълнителна подкрепа на ставите може да се използва продукт като Vertera Laminaria Gel.

Колаген тип X

Колаген тип X е един от малкото, които са специфично насочени към минерализацията на костите и развитието на хрущялите. Той играе жизненоважна роля в образуването на извънклетъчната матрица на хондроцитите (клетките, отговорни за производството на хрущяла) и насърчава синтеза на други колагенови типове, като тип II. Поради тази причина добавките, съдържащи колаген тип X, могат да бъдат особено полезни за тези, които искат да подобрят здравето на своите стави и кости едновременно. Продукт като SPORT&POWER BOOSTER може да бъде подходящ избор.

Хидролизиран колаген

Хидролизираният колаген се разгражда на по-малки пептиди в тялото чрез процес, наречен хидролиза, който подобрява бионаличността на колагена, така че тялото да може по-лесно да го абсорбира и използва. Хидролизираният колаген може да бъде направен от всеки от споменатите по-горе типове колаген и обикновено се предлага като универсална добавка. Неговите предимства включват потенциално намаляване на възпалението, подобряване на мобилността на ставите и подпомагане на възстановяването на увредения хрущял. VERTERA HYDRATE COLLAGEN  е чудесен избор за тези, които търсят лесно усвоим колаген.

Комбинирани колагенови пептиди

Някои добавки с колаген, съдържат смес от различни типове колагенови пептиди (напр. тип I, тип II и тип III), за да осигурят цялостна подкрепа за здравето на ставите. Тези комбинирани формули могат да помогнат за възстановяване на баланса на колагена в тялото и да насърчат оптималното здраве на ставите. Продукт като Vertera Gel предлага тази комбинирана подкрепа.

Избор на правилния тип колаген за стави

При избора на правилния тип колаген се уверете, че избраната от вас добавка е предлагана от реномиран производител, използващ висококачествени съставки. В сайта на Vertera Organic например, можете да откриете широка гама от продукти с колаген за стави, произведени от органични и устойчиви източници. Следвайте препоръчителната дозировка на продукта според указанията на производителя за оптимални резултати. Необходима е и задължителна консултация с лекар преди приема на хранителни добавки с колаген, особено ако приемате други лекарства. Освен приема на колаген, за здравето на ставите е важно да се поддържа здравословно тегло, да се спортува редовно и да се консумира балансирана диета, богата на хранителни вещества, които подпомагат естественото производство на колаген в организма.