С напредването на възрастта, производството на колаген в тялото намалява, което води до поява на фини линии, бръчки по лицето и болки в ставите. За да противодействат на тези ефекти, много хора търсят добавки с колаген на прах, като лесен начин за увеличаване на приема на този жизненоважен протеин. Този продукт е придобил огромна популярност през последните няколко години, поради способността си да подмладява кожата, да укрепва костите и да подобрява цялостното физическо здраве. Но с толкова много налични опции е важно да разберем кой е най-добрият колаген на прах за нашите нужди.

Какво представлява колагена?

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, съставляващ около 30% от общото протеиново съдържание. Той служи като структурен компонент на съединителната тъкан, осигурявайки опора и гъвкавост на кожата, сухожилията, мускулите и хрущялите. Има няколко вида колагенови добавки, въз основа на тяхната молекулярна структура, като всеки има уникални свойства и ползи:

Колаген тип I: Този тип е отговорен за здравината и издръжливостта на кожата, сухожилията и костите. Извлича се най-често от кожата или костите на животни и е богат на аминокиселини глицин и пролин. Продукт като Vertera Hydrate Collagen може да бъде подходящ избор.

Колаген тип II: Като хранителна добавка се получава най-вече от хрущяла на пилетата и е специфичен за изграждането на хрущялите в човешкото тяло, особено полезен за поддържане на здравето на ставите и облекчаване на болката, тъй като подпомага възстановяването и регенерацията. За това може да използвате Вертера Гел

Колаген тип III: Работи заедно с колаген тип I в структурата на кожата, кръвоносните съдове и органите. За допълнителна подкрепа на кожата и кръвоносните съдове може да използвате Vertera Laminaria Gel.

Рибен колаген: Произведен от люспите и кожите на рибите, той има висока бионаличност поради по-малкия размер на неговите пептиди. Освен това, съдържа повече хидроксипролин, който може да подобри еластичността на кожата и да намали появата на бръчки. 

Колаген с растителен произход: За тези, които предпочитат веган или вегетариански опции, колагеновите добавки на растителна основа се произвеждат от съставки като соев протеин, пшеничен протеин или водорасли. Въпреки че не съдържат същия аминокиселинен профил като животинските колагени, те все пак могат да предложат някои предимства за здравето на кожата и косата. Vertera Forte е чудесен избор за тези, които търсят растителна алтернатива.

Критерии за избор на най-добрия колаген на прах

След като изброихме кои са различните видове колаген на прах, ето няколко фактора, които трябва да имате предвид, когато избиране най-добрия продукт за вас:

  1. Източник: Помислете за вашия личен вкус и диетични ограничения, когато избирате колаген на прах и дали предпочитате животински продукти или търсите веган или вегетарианска опция.
  2. Аминокиселинен профил: Най-висококачествените колагенови добавки на прах трябва да имат балансиран аминокиселинен профил, подобен на този, открит в естествения колаген. Потърсете продукти, които осигуряват поне 8 от 9-те незаменими аминокиселини в човешкия организъм.
  3. Хидролизация: Колкото по-хидролизиран е колагенът, толкова по-лесно е той да се усвои и използва от тялото. Потърсете продукти с ниско молекулно тегло и висока степен на хидролиза за оптимална бионаличност.
  4. Без добавки: Изберете колаген на прах без изкуствени подсладители, оцветители или аромати.

Често задавани въпроси относно колагена на прах:

Как да приемате колаген на прах? - Най-често срещаният метод за консумация на колаген на прах е чрез смесването му със студена течност, като вода, прясно мляко, смутита или кафе.

Кога е най-доброто време за приемане? - Като цяло, колагенът на прах може да се приема по всяко време на деня. Някои хора избират да го консумират преди или след тренировка, докато други го приемат сутрин или вечер.

Колко колаген на прах трябва да приемам дневно? - Препоръчителният прием на колаген на прах варира в зависимост от конкретния продукт и вашите индивидуални нужди. Като цяло, повечето възрастни могат да се възползват от 10-15 грама на ден.

Ще доведе ли колагенът на прах до наддаване на тегло? – Не и когато се консумира в препоръчаните количества. Всъщност някои проучвания показват, че колагенът може да подпомогне загубата на тегло чрез подобряване на метаболизма и намаляване на апетита.