Какво представлява ламинарията ?

Ламинарията е вид голямо кафяво водорасло. Може би познавате водораслите под по-разговорния им прякор: морски водорасли. Съществуват поне 30 различни вида водорасли, които растат в солена вода (най-вече в океаните) и виреят в хладни, сравнително плитки води близо до брега. 

Защо често я наричат суперхрана от морето ?

Ламинарията често е наричана суперхрана от морето, защото съдържа 10 пъти повече калций от млякото и повече витамин С. Тя играе важна роля в подводната екосистема. Макар че водораслите съдържат десетки важни витамини и минерали, трудно е да намерите водораслите в менютата и да ги включите в ежедневната си диета, но водораслите могат да се намерят като добавка на прах или като гел, и лесно се добавят към смутита, супи и печени изделия.

С какво спомага към ежедневната диета ?

Причините, поради които ще искате да добавите повече водорасли ламинария към диетата си могат да бъдат изредени по следния начин:

  • Те са добър източник на витамини и минерали ( витамин К, витамин А, витамин В-12, калций, желязо, магнезий ). 

Витамин К подпомага костния метаболизъм и помага за производството на протеини, които са от ключово значение за образуването на кръвни съсиреци. Витамин А е от ключово значение за много от функциите на организма ви - от осигуряването на оптимално здраве на очите до поддържането на имунната система и възпроизводството. Същевременно той помага за оптималната работа на сърцето, белите дробове, бъбреците и други органи.

  • Подпомага функцията на щитовидната жлеза.

Естествен източник на йод за организма

Ламинарията е един от най-добрите естествени източници на йод, който е от съществено значение за производството на хормони на щитовидната жлеза. Недостигът на йод може да доведе до гуша - уголемяване на щитовидната жлеза - и до метаболитни нарушения (които могат да причинят промени в теглото и други симптоми). Трябва обаче да запомните, че твърде много йод може да бъде проблем. Допустимото горно ниво на прием на йод е 1100 микрограма за възрастни и не трябва да се превишава препоръчителният прием.

  • Поддържа здравето на костите

Естествен източник на калции

Докато водораслите са отличен източник на всички горепосочени витамини и хранителни вещества, истинската му хранителна слава е, че е растителен източник на калций – по-добър източник от повечето зеленчуци.

  • Подпомага поддържането на нормалното тегло.

Съдържа естествени фибри

Ламинарията съдържа естествени фибри, наречени алгинат, за които изследванията показват, че могат да възпрепятстват абсорбцията на мазнини в червата със 75%. Изследванията показват, че ламинарията може да помогне за поддържане на здравословни нива на глюкоза в кръвта.

  • Може да увеличи продължителността на живота.

От къде може да закупите Ламинария ?

От тук може да поръчате : Базов гел от ламинария . Базовият гел от ламинария е напълно натурален продукт, произведен без консерванти.

За какво се изплзва в Япония ?

Ламинарията може да е ключът към дълъг и щастлив живот. В Япония тя е диетичен продукт (различните видове водорасли съставляват 21% от японската кухня) и се предполага, че може да е фактор за по-високата средна продължителност на живота на японците. Необходими са още изследвания, за да се разбере как водораслите могат да повлияят на дълголетието, но при толкова много ползи си струва да добавите този богат на хранителни вещества продукт към диетата си.

Има ли друго приложение на ламинарията ?

Вече трябва да е ясно, че повечето проучвания подкрепят консумацията на ламинария за добро здраве. Но маските от водорасли са чудесно средство и за тялото - или поне за лицето.Кафявите водорасли имат много ползи за кожата: те са богати на антиоксиданти и когато се прилагат локално, помагат за намаляване на зачервяването и подуването. Освен това водораслите са и отлично овлажняващо средство. Не е трудно да се намерят продукти за грижа за кожата, обогатени с водорасли. Много продукти за грижа за кожата и козметични продукти вече съдържат водорасли, както поради специфичните им ползи за кожата, така и поради факта, че от чисто практическа гледна точка водораслите са отличен сгъстител.

Благодарение на балансирания си качествен и количествен състав от биологично активни вещества ламинарията е чудодейно водорасло, което е много ефективно за осигуряване на нормалното функциониране на организма и помагащо при лечението на някои заболявания.