Какво е лиофилизация и как протича?

Лиофилизацията протича на три етапа, като първият е критичен – замразяването. Правилното лиофилизиране може да намали времето на сушене с 30%. Съществуват няколко метода за замразяване: във фризер, вода с лед или на рафт в охладителна камера. Охлаждането по този начин гарантира, че ще настъпи сюблимация, която запазва изначалната форма и голяма част от физическите свойства, включително и наличните белтъчини.

Предпочитан метод за лиофилизация е чрез големи ледени късове, които бавно се замразяват и също толкова бавно се топят. Замразяването става бързо, за секунди. Втората фаза на лиофилизацията е първично сушене, при което налягането се понижава. Използва се вакуум, при което се отстранява 95% от наличната вода. Тази фаза отнема време, за да не се измени структурата на първичния материал. Последната фаза от лиофилизацията е вторичното изсушаване. При нея йонно свързаните молекули се отстраняват чрез повишаване на температурата. Така повърхността на първичния материал става пореста, а остатъчната влажност варира между 1% и 5%.

Лиофилизацията се прилага при дългосрочно съхранение и консервиране на продукти от органичен произход. Това включва извлечената от донори кръвна плазма и ваксини, които са необходими при трансплантация на органи и тъкани. Лиофилизацията е от особено значение за животоподдържащите системи в космическите кораби заради регенеративните си способности да извлича вода от богати на влага източници. В масовото производство на храни лиофилизацията запазва вкуса, формата, миризмата и хранителните качества на продуктите, което спомага за намаляване употребата на изкуствени оцветители и подсладители. Значителна част от разтворимото кафе също е добито посредством този охлаждащо-изсушаващ процес. Лиофилизацията е много близка с криобиологията.

Какво е лиофилизат?

Лиофилизатът е продукт, преминал през процеса лиофилизация. Това е процедура за замразяване и сушене, която не влияе върху свойствата на изначалния продукт. При този метод на преработка изначалния продукт бива предоставян във възможно най-чист, първичен вид. За разлика от производството на други медикаменти, при които количеството вещества е умишлено завишено, тъй като се губят при сушенето и пресоването, лиофилизатът съдържа точно толкова продукт, колкото е вложен. Така, когато приемате някаква хранителна добавка, вие ще получите предписаното на опаковката количество. При обикновените хапчета и капсули или получавате значително завишено количество, което тялото ви изхвърля или натрупва в организма, или твърде малко, което често пъти не е достатъчно, за да възпроизведе желания ефект. Хранителните добавки във формата на лиофилизат се разтварят бързо и действието им се чувства мигновено.

Какво представляват хранителните добавки лиофилизат?

Лиофилизацията позволява на фармацевтите да удължат срока на годност на лекарствата, най-вече на термично чувствителните и хидролитично нестабилните съставки. Въпреки привидно сложното си действие, лиофилизацията е достъпен процес, който не завишава цената на крайния продукт. Разбира се, всеки продукт се обработва по специфичен начин, тъй като водното съдържание варира. Самите хранителни добавки лиофилизат се предлагат в две форми – разтворени или като съставка на перорални таблетки.

Vertera GEL Лиофилизат

Доказано е, че един от най-богатите източници на витамини и минерали са водораслите ламинария. Но, тъй като са толкова крехки, дори слънцето е способно да ги лиши от значителна част от техните свойства. Всеки метод за преработка на водораслите трябва да е добре премислен, най-вече заради високото съдържание на йод. Самата ламинария не е един конкретен вид, а множество подвидове кафяви океански водорасли. Най-големите от тях растат на групи, гъсти и непреодолими, подобно на подводна гора. Освен това ламинарията расте невероятно бързо – 45 см на ден, осигурявайки убежище и храна за хиляди морски видове. Тези фактори също оказват влияние на обработката на ламинарията. По тази причина той е най-подходящия продукт за охлаждащо-изсушаващия процес, наречен лиофилизация.

Vertera GEL Лиофилизат е създаден с помощта на напредничава плазма технология, способна да капсулира така значимите полизахариди от ламинария. Вследствие на този метод гелът помага за детоксикацията на организма, в резултат на което ви обзема приятно, леко чувство на свобода. Освен това, гелът съдържа изобилие от хранителни вещества – макро- и микроелементи, сред които цинк, фосфор, калций, желязо и, разбира се, йод. От витамините се среща цялата група В, отговорна за кожата, косата, ноктите и имунната система; витамин С, D, E. Омега 3 и 6 също са налични, наред с редица естествени аминокиселини.


Ефектът от лифолизирания гел е видим само за няколко дни, а препоръчителното време за прием – един месец, като стандартната дозировка е две капсули два пъти дневно. През този месец ще изпитате детоксикиращото действие на гела, включително за някои тежки метали. Гелът действа противовъзпалително, антивирусно, антиоксидантно, намалявайки нивата на мазнините и лошия холестерол.