Магнезият е важен минерал, извършващ важна функция за поддържането на добро физическо здраве. Той участва в много биохимични реакции в тялото, като енергийния обмен, регулирането на нервната функция и поддържане на мускулната и имунна система. За съжаление, много хора не си набяват достатъчно магнезий чрез приема на храна. Това би могло да предизвика множество здравословни проблеми, включително умора, мускулни крампи, безсъние и високо кръвно налягане. В тази статия ще обсъдим петте основни предимства на използването на магнезий, както и някои естествени източници и добавки на този минерал.

5 от най-важните ползи от употребата на магнезий:

 1. Подпомага здравето на костите

Едно от най-известните предимства на магнезия е способността му да поддържа здравината на костите в тялото. Той помага за усвояването на калция, основен минерал за изграждането и поддържането на здрава костна структура. Много медицински изследвания показват, че адекватният прием на магнезий може да намали риска от остеопороза, особено при жени в менопауза. Освен това, той може да помогне за облекчаване на симптомите на други състояния, свързани с костната плътност, като болки в ставите и мускулни крампи.

 1. Подобрява здравето на сърдечно-съдовата система

Магнезият играе важна роля в поддържането на здраво сърце и кръвоносни съдове. Той помага за регулиране на кръвното налягане, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и насърчава нормалния сърдечен ритъм. Освен това, магнезият спомага за отпускането и разширяването на кръвоносните съдове, подобрявайки притока на кръв и намалявайки риска от инфаркти и инсулти. Добавянето на богати на магнезий храни или добавки към вашата диета може да допринесе за по-добро здраве на сърдечно-съдовата система.

 1. Облекчава стреса и безпокойството

Магнезият често се нарича "природното успокоително", тъй като има мощни ефекти върху настроението и намаляването на стреса. Той действа като естествен релаксант, като взаимодейства с невротрансмитерите, отговорни за предаването на сигнали в мозъка. Доказано е, че повишава нивата на серотонин и допамин, които са свързани с чувството на щастие и благополучие. Като подпомага баланса на нервната система, магнезият може да помогне за облекчаване на симптомите на стрес, тревожност и депресия.

 1. Подобрява качеството на съня

Ако страдате от нарушения на съня, добавянето на повече магнезий към вашата диета може да ви помогне да спите по-добре. Този минерал насърчава релаксацията и действа за по-добър и сън и лесно заспиване, чрез регулиране на хормоните на съня и невротрансмитерите. Много хора с недостиг на магнезий в тялото си, имат по-висок риск от развитие на безсъние и други разстройства на съня. Увеличаването на приема на магнезий чрез храна или добавки може да подобри качеството и продължителността на вашия сън.

 1. Засилва имунната система

Силният имунитет е от съществено значение за защитата на тялото ви срещу болести и инфекции. Магнезият играе критична роля в активирането и функционирането на различни имунни клетки в организма. Той също така участва в производството и функцията на антитела и протеини, които помагат на имунната система да разпознава и атакува вредните радикали и патогени. Приемът на магнезий като хранителна добавка, може да засили имунната ви система и да ви предпази от заболявания.

Как да си набавите достатъчно магнезий?

 • Чрез храната: Добри източници на магнезий са зелени листни зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнести храни и черен шоколад.
 • Хранителни добавки: Хранителните добавки с магнезий могат да бъдат полезни за хора, които не получават достатъчно от храната си. Има много различни видове магнезий, така че е важно да говорите с вашия лекар, за да изберете най-подходящия за вас.

Продукти на Vertera Organic, богати на магнезий:

Vertera Organic предлага редица продукти, богати на магнезий, които могат да ви помогнат да подобрите вашето здраве и благополучие, като например:

 • Vertera Sensation: Този продукт съдържа магнезий, калций и витамин D, които са важни за здравето на костите и мускулите.
 • Боров прашец: Боровият прашец е естествен източник на магнезий, както и на други важни хранителни вещества.
 • Immunomix: Този продукт съдържа магнезий, витамин C и цинк, които подпомагат имунната система.
 • Vertera Miracle Elixir of Life: Тази хранителна добавка съдържа магнезий, както и други важни минерали и витамини, които подпомагат общото ви здравословно състояние.