Ламинарията или морските водорасли са клас кафяви водорасли. В древността хората, живеещи по бреговете на моретата и океаните, са го консумирали и използвали в народната медицина. Древните лечители са вярвали, че има подмладяващ ефект и удължава живота. Този вид водорасло е рекордьор по съдържание на йод, който е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Къде се отглеждат ?

Япония е лидер в отглеждането му. Отглежда се и в Китай, Корея и Далечния изток. Участниците в Беринговата експедиция първи научават за него и го наричат "китови мустаци". Различните му видове се срещат в Атлантическия, Тихия и Северния ледовит океан. Расте на места с постоянно течение на дълбочина 10-35 метра. През есента изсъхва, а през зимата започва да расте отново. В зависимост от климатичните условия  може да живее от 2 до 4 години.

Най-консумираното водорасло

Ламинарията е най-консумираното водорасло. Лекарите препоръчват да го добавяте към диетата си поне веднъж седмично. Може да се добавя към супи, салати и месни ястия. Сушените водорасли също могат да се използват за подправяне. Тя се използва и в козметиката и народната медицина. Също може да се добавя към храната за предотвратяване на заболявания на щитовидната жлеза. В козметиката те се използват за приготвяне на маски за подобряване на състоянието на кожата и косата. Най-подходящ и достъпен вид имат продуктите от ламинария под формата на гелове, които могат да се приемат и с различни течности.

Какви елементи съдържа

Ламинарията притежава уникални качества. Освен йод, тя съдържа почти всички елементи, от което се нуждае човешкото тяло. В нея има и витамини, и минерали, и макро и микроелементи, и йод. Йодът е ключът към правилното функциониране на щитовидната жлеза, която е отговорна за почти всичко - от имунитета до жизнеността на тялото. Дори на пръв поглед всичко да е наред, след приема на гела ще се чувствате превъзходни.

Кога се използва ?

Ако трябва да бъдем по-конкретни, препоръчва се да се използва при високо физическо и умствено натоварване, а и също преди или след настинка. Препоръчва се и за профилактика на заболявания на сърдечно-съдовата система и половата система.

Употреба при жени

За жените се препоръчва използването на ламинария с лечебна и профилактична цел: за да се подобри хормоналният фон; нормализиране на цикъла; увеличаване на либидото; елиминиране на факторите, допринасящи за безплодието.

Употреба при мъже

Мъжете го използват: за повишаване на сексуалното желание; нормализиране на ефикасността.

За отслабване

Ламинария се използва също и за отслабване и поддържане на здравословна форма. Диетолозите го препоръчват не само защото е нискокалоричен продукт. Той спомага за ускоряване на метаболизма, елиминиране на токсините, което се отразява на загубата на тегло.

Как действат водораслите ?

В стомаха водораслите ламинария, действат като „ гъба “ - абсорбират соли, токсини, тежки метали. След като го изпиете, усещането за пълнота се запазва в продължение на няколко часа. Освен това съдържа фибри, които подпомагат храносмилателната система.

Ламинарията също силно се препоръчва и при следните състояния: депресия; при умора и липса на енергия; хормонален дисбаланс; при хора с наднормено тегло; с еректилна дисфункция; бронхит; гонорея; ринит; пневмония; възпаление на белите дробове; стомашно-чревни разстройства; при възпалителни процеси в ставите; при диабет.

И още полезни свойства

Полезните му свойства не се изчерпват и до тук, списъкът може да продължи по следния начин: нормализира работата на червата. има слабителни свойства, така че се препоръчва да се приема при запек; предотвратява развитието на рак, поради съдържанието на алгинати - Е400 - 404, 406, 421; извежда токсини, радионуклиди, соли на тежки метали; подобрява метаболитните процеси в организма; насърчава загубата на тегло; стабилизира щитовидната жлеза; елиминира анемията; нормализира кръвното налягане; действа успокояващо на организма, подобрява психо-емоционалното състояние, вниманието и паметта.

Употребата на тези водорасли помага за поддържане на здравето, красотата и благосъстоянието на целия организъм. Ако консумирате водорасли поне веднъж седмично, организмът ще си набави необходимите му витамини за един месец.

Вижте тук - Базов гел от ламинария