Сухата и изтъняла кожа винаги навежда мисълта за колаген, подобно на острата болка в ставите. До 40-годишна възраст телата ви произвеждат с 25% по-малко колаген, а до 60-годишна – с 50%. Ако сте се питали някога какво точно представляват добавките с колаген и до колко могат да ви помогнат с щракащото коляно и обтегнатите сухожилия, то тази статия ще ви помогне да разберете повече за най-разпространеният белтък в човешкото тяло.

Какво представлява колагенът?

Думата „колаген“ идва от гръцки и буквално означава „лепило.“ Колагенът е структурен белтък и участва в изграждането на клетъчните рамки. Произвежда се от фибропластите. Известни са около тридесет вида колаген, като тип 1 заема 90% от общия колаген в тялото ви. Съставът на колагена е основно от аминокиселини, оформяща типичната тройна спирала, която се намира в съединителната тъкан, кожата, хрущялите, сухожилията и костите. Колагенът играе важна роля в клетъчните процеси, помагайки на миграцията, комуникацията, възстановяването на тъканите и поддържане на имунитета. Друг много важен структурен белтък е еластина, който, както подсказва името, е отговорен за еластичността на кожата. С напредването на възрастта дейността на фибропластите се нарушава, а с нея – производството на колаген и еластин, което води до изтъняване на кожата, появата на бръчки и болки в ставите.

Други фактори, които намаляват количеството колаген в тялото

Цигарите разграждат колагена и ускоряват стареенето. Прекомерното пиене уврежда механизмите за възстановяване на кожата, включително зарастването на рани. Превишените количества захар и преработените белтъчини водят до процес, който намалява количеството колаген и взаимодействието му с клетките и другите протеини. Прекомерното излагане на слънце е също много вредно, тъй като усилията на кожната ви бариера са фокусирани върху ултравиолетовите лъчи, а не върху хидратацията.

Какво представляват добавките с колаген?

Колагеновите добавки се предлагат във формата на капсули или прахове за шейкове. Всички видове добавки са с животински произход. Все още не съществува алтернатива, въпреки че определени марки се промотират морския като „безмесен“. Колагенът бива пилешки, говежди, свински или от морски продукти. Специалистите препоръчват говеждия и от морски продукти заради техните съпътстващи свойства и по-добра усвоимост от червата. Ефектът от колагеновите добавки може да бъде почувстван още в първите шест седмици от приема им и да продължи да действа дълго, след като приключите с лечението. Колагеновите добавки могат да се приемат и за по-дълги периоди от време, като е препоръчително да започнете с по-малка доза, преди да минете на необходимата.

Чистият колаген е вид добавка, изработена изцяло от говежди пептиди. Чистият колаген не съдържа антибиоциди, хормони, пестициди, глутен, ГМО, алергени и подобни. Като доказателство, чистият колаген бива тестван от трета, независима страна. Може да откриете чист колаген в две форми – колаген тип 1 и колаген тип 3.

Пример за колаген за стави е добавката : Collagen + Витамин С , ако търсите обаче колаген за лице може да прегледате и Колаген за лице Vertera Hydrate Collagen, който може да е използва както за нанасяне върху лицето за подмладяване на кожата, така и за ставите.

Как помага колагенът на вашите стави?

Въпреки че животинския и човешкия колаген са сходни по произход и функция, хранителните добавки, през които го приемате, не го изстрелват в кожата или в ставите ви. Онова, което правят добавките, е да пратят животинския колаген до определени точки в тялото ви, където той стимулира тялото ви да увеличи собственото си производство на колаген. Т.е. хранителните добавки с колаген действат индиректно, дори когато се намират в ставите.

Правени са изследвания на хора в средна възраст, които доказват, че дългосрочния прием на колаген увеличава костната плътност и намалява опасността от поява на остеопороза или остеопения. Приемът на колаген помага също при чувството за скованост, независимо дали е следствие на напреднала възраст, или при натоварени тренировки.

Колагенът повишава еластичността на съединителната тъкан, връзките и сухожилията около ставите. Освен това колагенът стимулира растежа на хрущяла, който се износва с движението и стареенето. Това води до триене на костите една в друга и извиква остри, силни болки. Колагенът помага за възстановяването на хрущяла и облекчава възпалението. Не на последно място, колагеновите добавки подобряват мускулната маса и синтеза на мускулен белтък.

Кой тип чист колаген е най-добър за вашите стави?

Колаген тип 1 е най-разпространеният и представлява почти целият наличен колаген в човешкото тяло, затова и се съдържа в повечето марки хранителни добавки. Неговото действие е от общ характер и има ползи както за кожата, така и за ставите. Колаген тип 2 се намира в хрущяла, защитаващ костите и ставите. Това е типът, от който се нуждаете, за да намалите болката в коленете и кръста и да си върнете подвижността и еластичността. Колаген тип 3 ще откриете в червата и кръвоносните съдове, тип 5 – в костите, черния и белия дроб. На последно място е колаген тип 10, от който зависят костите и костната плътност.

За да има терапията ви най-голям ефект, е препоръчително да комбинирате колаген тип 2 и тип 10. Ще откриете изобилие от колаген тип 2 в добавките от пилешки произход. В допълнение пилешкия колаген съдържа две популярни лекарства за стави и артрит - глюкозамин сулфат и хондроитин сулфат. Колаген тип 10 се открива основно в животинския хрущял и от там се извлича.

Колко чист протеин ви е нужен?

Експертите посочват като идеална доза 0,36 до 0,8 грама белтъчини на килограм дневно. Комбинирайте приема на колаген с витамин С и редовна физическа активност, за да сте сигурни, че е усвоен правилно.