Ако някога сте чували за хиалуроновата киселина или салициловия спирт, то вероятно е ставало дума и за янтарната киселина. Нейният произход е органичен и се извлича от кехлибар или захарна тръстика чрез процеса ферментация. От десетки години се използва в медицината заради способността си да контролира киселинността, но съвсем наскоро тя намери свое място в козметиката. Там нейното предназначение е заличаване на старчески петна и петна от акне. Нанася се локално, а не върху цялото лице.

Какво е янтарна киселина?

Янтарната киселина е водоразтворим, безцветен прах на кристали с кисел вкус, който се използва като междинен химичен продукт в медицината или за производство на лакове и парфюмни етери в козметиката. Използва се и в хранителната промишленост като буфер и неутрализиращ агент.

Какви са ползите от янтарната киселина?

Янтарната киселина е способна да ексфолира нежно кожата ви, без да навреди на кожната ви бариера. Ако балансът на киселинността е нарушен, янтарната киселина има способността да го уравновеси. Мъртвите кожни клетки биват отстранени без зачервяване или раздразнение. Янтарната киселина е подходяща за всички типове кожа, дори най-чувствителната.

Фините линии нямат шанс с янтарна киселина, която насърчава обновяването на клетките и ускорява метаболитните процеси, които стимулират подмладяването на кожата. Ето защо янтарната киселина е известна като „щадящия ретинол“ – тя изглажда и озарява кожата с неговата сила, но без страничния ефект от химическия пилинг и рисковете от директно излагане на слънчева светлина.

Друга полза от янтарната киселина е, че има способността да контролира производството на себум. Често пъти себумът погрешно се смята за причинител на акне, докато всъщност той е естественият овлажнител на кожата. Твърде големите количества обаче предизвикват поява на втърдявания и запушвания по протежение на порите, а от там – възпаление и загнояване. Янтарната киселина е отличен помощник в борбата с акне, като не само помага на порите да се отпушат, но и предотвратява повторни възпаления.

Не на последно място, янтарната киселина притежава антибактериални свойства, които възпират появата и размножаването на микроорганизми като бактерии, вируси и гъбички. Ако сте жертва на химическо изгаряне (смесване на неподходящи козметични продукти) и кожата ви е загрубяла и започнала да се лющи, янтарната киселина ще я успокои и освежи. През летните дни янтарната киселина е отличен антиоксидант, предотвратявайки окисляването, което освобождава свободните радикали.

Факти за янтарната киселина

Ако вече ползвате ретинол в грижата си за лице, спокойно можете да го смесите с янтарна киселина, особено когато опитвате да заличите петна по кожата. Препоръчително е да използвате органична алтернатива на ретинола, каквито са маслото от шипки или розмарин. Янтарната киселина също така е съвместима с ниацинамид и със салицилов спирт, които се използват основно при борбата с акне. Спиртът се използва за дълбоко почистване на кожата, но при все, че силно я изсушава, е най-добре да го използвате вечер, а янтарната киселина – сутрин.

Янтарната киселина като хранителна добавка

Доказано е, че янтарната киселина е естествен антибиотик поради киселинната си природа. Редовният прием може дори да намали ефекта на сутрешния махмурлук, да стимулира възстановяването на нервната система и да укрепи имунитета. Твърди се още, че янтарната киселина има способността да увеличи концентрацията, бързината на рефлексите и работата на мозъка. Вижте продукта тук : Вертера Про Макс Ламинария с Янтарна киселина

Янтарна киселина обичайно се препоръчва при хронична умора или стомашно-чревни проблеми, като отпуска гладките мускули. Добавката е подходяща и за жени в менопауза, намалявайки горещите вълни. Янтарната киселина има способността да намали болката в ставите и да нормализира надбъбречната функция. Също така подобрява усвояването на глюкозата и подобрява работата на черния дроб. При хронични и остри инфекциозни процеси балансира хиперактивността на имунната система. Продукти, в които можете да откриете янтарна киселина, са енергийни шейкове, мултивитамини, протеинови блокчета, спортни напитки, капсули.

Ламинария с янтарна киселина

Водораслите ламинария съдържат богат и разнообразен микс от витамини и минерали, каквито не се срещат в растенията на сушата. Наравно с това ламинарията осигурява органичен йод, който е от огромно значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза. В хранителната добавка Про Макс Ламинария с Янтарна киселина на Вертера йодът е обогатен с янтарна киселина посредством патентована технология PRO-MAX. Нужни са ви само от 25 до 50 гр. сутрин преди хранене, за да получите максимална енергия и детоксикация. Продуктът изобилства от близо 140 различни витамини и минерали, които стимулират метаболизма и физическата активност, оказват положителен ефект върху паметта и сърдечно-съдовата система, укрепват имунната система и качеството на кръвта. Вижте продукта тук : Вертера Про Макс Ламинария с Янтарна киселина

Ламинария с янтарна киселина