Клетките се считат за основни единици в човешкото тяло. Всяка клетка е със сходна структура, като всички са покрити с клетъчна мембрана, известна още като плазмена мембрана. Тъканта на мембраната е изтъкана от молекули, пълни с фосфорна киселина. Те се наричат фосфолипиди и са от изключително важно значение за клетъчната регенерация. В мембраната има още белтъци с различно предназначение – някои действат като пропускателен пункт за вредни и полезни елементи, други функционират като маркери, докато трети имат силата да спояват клетките. Не на последно място, клетъчната мембрана е същата онази, която усвоява и задържа водата в клетката.

По-голямата част от човешките клетки се състоят от вода – около 70%. Останалите 30% са разделени между функционалните компоненти (ядро, рибозоми, органели, митохондрии и т.н.). Клетките в човешкия организъм са два типа – невронни с големина от 30 до 50 микрометра и мускулни влакна – от 10 до 12 микрометра. Независимо от структурата и големината си, всяка клетка се нуждае от хидратация, за да функционира правилно.

Какво е хидратация на клетъчно ниво?

Чувството за жажда е познато на всеки – първо пресъхва гърлото ви, а после лицето ви започва да пламти, като че се разболявате. Някои хора дори могат да получат главоболие и силни спазми в бъбреците и пикочния мехур. Само за няколко часа дехидратацията може да ви направи мудни и отпаднали. Представете си какво тогава се случва вътре във вас, с вашите клетки, които всячески опитват да изстискат спасителните запаси на тялото!

Вашето тяло е изградено от трилиони клетки, чиито мембрани свободно пропускат вода. Този пасивен транспорт на вода се нарича осмоза, а от там – осмотичен градиент, който балансира нивата на вода и разтворени вещества. В този ред на мисли, ако в тялото ви няма достатъчно вода, тя ще бъде изтеглена от вътрешността на клетките, за да се балансира осмотичното налягане. Вследствие на това клетките се свиват. Именно свиването води до повишаване на телесната температура и силно главоболие.

Ако клетките ви хронично остават без вода, т.е. вие или нямате възможност да пиете достатъчност, или умишлено се въздържате, то в бъдеще е много вероятно това да доведе до нежелани последици. Някои от тях са инсулиновата резистентност и хипертонията. При инсулинова резистентност клетките не реагират, когато глюкоза попадне в кръвния поток, т.е. тя не бива усвоена, с което се повишават нивата на кръвна захар. В следствие на това тялото започва да произвежда още повече инсулин, което с времето води до поява на диабет. Хипертонията е високо кръвно налягане, при което сърцето изразходва повече енергия и така се изтощава. Хипертонията носи със себе си редица рискови фактори, свързани с аневризъм, инсулт, инфаркт.

Как се поддържа клетъчна хидратация?

Най-лесният начин да поддържате клетките си добре хидратирани е като приемате достатъчно течности. Количеството зависи от вашия пол, възраст, климата и физическата ви активност. Ако вкусът на водата е онова, което възпира да я пиете, можете да я подсладите с малко мед или захар или да я освежите с няколко капки лимон. Тъй като хидратацията е както вътреклетъчна, така и извънклетъчна, нужно е с течностите да приемете електролити. Някои от тях дори са способни да контролират осмотичното налягане. Натрият и калият са такива електролити. Магнезият и калцият също играят важна роля в преноса на вода между клетъчните мембрани. Не на последно място, обогатете менюто си с храни, богати на вода – диня, пъпеш, грозде, краставици.

Насищане на клетките с вода

Както казахме по-нагоре, няма точно количество вода, което е определено да пиете. Най-добрият вариант е да имате шише или чаша край себе си, за да ви напомня. Съществуват и ситуации, в които човек може да приеме твърде много вода, което също се отразява на клетките. В такъв случай може да се стигне до интоксикация, отравяне. Това се случва, защото клетките, включително мозъчните, се подуват като плондери. Кожата ви е еластична и това може да се балансира, но в черепната кутия няма допълнително място, заради което се увеличава вътречерепното налягане. Можете да изпитате объркване, сънливост и главоболие. Ако състоянието ви се влоши, кръвното ви налягане също ще се повиши, а някои случаи – да се сниши до извънредно ниски стойности.

Както казахме, натрият е важен електролит. В случай на пренасищане с вода, той пръв бива засегнат. Натрият е ключов компонент, който е отговорен за поддържането на водния баланс вътре и извън клетката. Когато нивата му спаднат поради завишеното количество вода, течностите навлизат свободно в клетките, което ги кара да набъбнат. Това води до риск от гърчове, кома и дори смърт.

Решението

За да не изпадате в една от двете крайности, най-доброто решение е да следите цвета на урината си. Здравословният цвят варира от бледожълт до чай кантарион (в зависимост дали е сутрин или през деня). Ако урината е бистра, почти като вода, това е сигурен показател, че пиете твърде много вода. Ако е малко, наситено жълта и пареща, то най-вероятно трябва незабавно да се хидратирате. Друг съществен признак е колко пъти ходите до тоалетна. Средното количество е осем пъти на ден или десет за спортуващите. Огледайте устните, ръцете и краката си за обезцветяване или подуване – това са местата, които първи се променят при насищане с вода.