С какво са полезни морските водорасли ламинария и фукус? ????????Отговорът е очевиден – с богатството на полезни вещества в състава и тяхното въздействие върху целия човешки организъм!
Подготвили сме за Вас удобна таблица на една страница, където сме събрали всички ценни микро- и макроелементи от ламинария и фукус.✅ Удобно✅ Информативно✅ Нагледно
Можете да поискате документа с коментар ➡️ „За специалисти“ ➡️ „Богатството на полезни вещества от ЛАМИНАРИЯ и ФУКУС - ФУКОЙДАН “

ФУКОИДАН

Всичко гениално е просто и отдавна вече ни е дадено от природата.

ИСТОРИЯ

Началото на 20 век бе ознаменувано от по - внимателното изучаване на кафявите водорасли. Разпространени във водите по целия свят, те са особено изобилни в умерените и полярните морски ширини и са ценен продукт за хората.
Кафявите водорасли исторически са сравнително млад организъм, появил се на Земята преди не повече от 200 милиона години. Тези многоклетъчни представители на подводната флора имат уникален строеж на външния си аморфен слой, който се състои от протеини, пектини и алгинова киселина, а вътрешният им слой представлява целулозни микрофибри.
Но клетъчната обвивка на кафявите водорасли съдържа още един компонент – фукоидан, който по своята структура не е нищо повече от сулфиран полизахарид със сложен строеж.
За първи път фукоидана в състава на кафявите водорасли бе открит от немският химик Бернард Толенс още през 1890 година, а 23 години по - късно шведският професор Килин го извлича от състава на клетъчната обвивка в самостоятелно вещество със силна активност.
И така през 1913 година светът се сдобива с панацеята фукоидан, за свойствата и възможностите, на който той разбира едва в днешно време.
И освен това, биологичната активност на фукоидана така и все още не е обяснена напълно. И в наши дни на учените от целия свят просто им се налага да констатират факта относно неговите наистина удивителни свойства и благотворното му влияние върху организма на човека.
Официалната медицина потвърждава ефикасността от приема на фукоидан при различни заболявания.

ИЗУЧАВАНЕ НА ФУКОИДАНА

Проведените от СЗО (Световната здравна организация) в средата на 80-те години на миналия век изследвания за демографската ситуация в света дадоха неочаквани резултати. Оказва се, че представителите на японската нация бият всички рекорди по средна продължителност на живота на жените от порядъка на 87 година, а на мъжете около 83 години. Тази тенденция е най - ясно забележима при жителите на крайбрежните райони.
Почти 10 години бяха необходими за разгадаването на загадката на дълголетието в течение на които чуждестранните изследователи достигнаха до немалко интересни резултати. Например, в допълнение към дълголетието, японците се отличават с превъзходното състояние на кожата си, благодарение на което дори на преклонна възраст тя запазва гъвкавостта си и няма никакви бръчки.
Не по - малко забележителен е фактът, че там процентът на онкологичните заболявания е нисък и на практика напълно липсва проблем по отношение на сърдечносъдовата система и кръвообръщението в мозъка.
Отговорът на тези и на множество други въпроси, както се оказва се е дължал на начин на хранене, който преимуществено се състои от морска храна, в това число и от кафяви водорасли.
До подобни заключения стигнали руските учени, разгадавайки древната тайна на Соловецкия манастир (мъжкия СпасоПреображенски манастир, разположен на Соловецките острови), където монасите много бързо изправяли на крака всички безнадеждно болни и стари хора, използвайки за целта „чудесната морска храна”, растяща в морето направо пред стените на светата обител, кафявите водорасли.
Резултатът от проведената работа било съвместно изявление на учените, обнародвано през 2005 година, че съдържащият се в кафявите водорасли фукоидан е способен да подтиква раковите клетки към самоунищожение и последващо изхвърляне от човешкия организъм, възстановявайки го напълно на клетъчно ниво.
Що се отнася до официалната медицина, то в хода на едновременно проведените експерименти, тя потвърждава ефикасността на препаратите на база фукоидан и позволява приемането им по време на провеждането на терапии при онкологични заболявания, което се и практикува наистина днес в клиники в Европа и САЩ.
Освен това ярко изразено противотуморно свойство на фукоидана, той съдържа и множество други свойства, поради което много хора считат неговото откритие и използване за панацея.

ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ФУКОИДАНА:

• Съдържа антиоксиданти, които защитават клетките и убиват вирусите и инфекциите
• Поддържа имунната система
• Унищожава раковите клетки и изхвърля токсините от организма
• Мобилизира стволовите клетки, осигурявайки регенерирането на тъканите и органите
• Забавя процеса на стареене
• Поддържа работата на стомашно - чревния тракт и на пикочо - половата система
• Увеличава притока на кръв в бъбреците
• Повишава активността на черния дроб
• Нормализира нивото на кръвната захар
• Снижава нивото на холестерола
• Снижава високото кръвно налягане
• Предотвратява съсиреци в кръвта
• Потиска раздразнителността
• Лекува кожата
• Съвместим е с други лечения

ФУКОИДАН ПРОТИВ РАК

Съобразно Общите санитарно епидемиологични и хигиенни изисквания за товарите, подлежащи на санитарно епидемиологичен надзор, глава II, раздел 1, приемът на фукоидан при лечение на онкологични заболявания е разрешен на територията на Руската федерация.
Действието на фукоидана е основно в направление на така наречената апоптоза, саморазрушение на вътрешната структура на живите клетки, намиращи се под мембраната. В дадения случай апоптозата не трябва да се бърка с некрозата, която влече след себе си не само гибел за клетките, но и токсичност за организма от отпадните продукти.
Апоптозата е явление при което се включва вътрешен механизъм за саморазрушение на клетките на биологически активни вещества, в резултат на което остава само празна обвиваща мембрана, която обгръща макрофагите – специални клетки в организма на човека, способни да смилат бактериите и мъртвите клетки.
В резултат на това се постига самопрочистване на организма от нежеланите, в дадения случай ракови, клетки без да се нанася вреда на здравето на пациента и при пълна липса на токсичност.
За съжаление, самият механизъм на апоптозата все още не е изучен напълно и остава неизяснен задействащия го механизъм. Но днес вече с пълна увереност учените заявяват, че именно фукоиданът задейства процеса на унищожаване на нежеланите клетки.

АНТИБАКТЕРИАЛНИ И ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ СВОЙСТВА

Силната антибактериална активност на фукоидана по отношение на Ешерихия коли, стафилококус ауреус и Хеликобактер го правят ценен и направо незаменим за нормалната функция на стомашно - чревния тракт и за чревната флора.

СЪРДЕЧНОСЪДОВАТА СИСТЕМА

Способността на фукоидана да подобрява кръвообръщението и работата на сърцето осигурява пълноценен приток на кръв във всички органи и системи на организма. Това на свой ред не само осигурява на всички клетки в тялото необходимия кислород и хранителни вещества, но и препятства образуването на съсиреци в кръвоносните съдове. В този случай се препоръчва прием на фукоидан при: исхемична болест на сърцето и мозъка, хемофилия, тромбофлебит, болестта на Алцхаймер.

ЕНДОКРИННАТА СИСТЕМА

Фукоидан нормализира процеса на абсорбция на глюкоза и регулира нивото на кръвната захар.

УКРЕПВАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА

Влиянието на фукоидана върху имунитета на човек е обусловено от същия процес, както и в случаите на рак. Като задейства процеса на апоптоза, той създава условия за бързо и ефективно обновление на организма на клетъчно ниво, което способства неутрализацията на влиянието на всички негативни фактори и изхвърлянето на вредните вещества.
Ето защо редовният прием на фукоидан осигурява на организма надеждна защита и способства за укрепването на имунитета.

БОЛЕСТИ НА СЪЕДИНИТЕЛНИТЕ ТЪКАНИ

Като премахва възпалителните процеси в тъканите и хрущялите, фукоиданът им осигурява нормално функциониране. В този случай е особено важно да се пие фукоидан с цел профилактика, защото в периоди на обостряне, например на артрит, организмът може да се нуждае от по - дълъг период за възстановяване.

АНТИОКСИДАНТНО ДЕЙСТВИЕ

Фукоиданът е естествен и напълно натурален антиоксидантен лек. Достатъчно е да видите японец за да се убедим, че тези хора нямат възраст. Възможността да изглеждат млади те дължат именно на редовния прием на фукоидан, който неутрализира окислителните поражения и тяхното влияние върху организма на клетъчно ниво.

БОРБА СЪС СТАРЕЕНЕТО И УДЪЛЖАВАНЕ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА

Фукоиданът не само задейства апоптозата в човешкия организъм, но също и стимулира неговото самопрочистване, обновяване и подмладяване, като също така помага и за активното производство на стволови клетки, които стимулират активната регенерация и забавят естествения процес на стареене.
Данните за свойствата на фукоидан го повишиха в ранга на най - доброто средство за красота и младост.

ИЗПОЛЗВАНЕ В КОЗМЕТИКАТА

• Възстановява клетките на кожата и способства тяхната регенерация.
• Бори се със сухотата на кожата и я овлажнява.
• Защитава кожата от въздействието на ултравиолетовите лъчи и от прекомерното производство на меланин, прави я свежа и матова.
• Помага в борбата с всички възпалителни и алергични реакции на повърхността на кожата, например пъпки.
• Поради обновяването на кожата на клетъчно ниво, фукоиданът естествено изглажда бръчките и прави кожата гъвкава (подобрява тургура й).

АНТИТОКСИЧНО ДЕЙСТВИЕ

Фукоиданът съдейства за изхвърлянето от човешкия организъм на естествените отпадни продукти от жизнената дейност и от гниенето. Освен това, съединението има способността да се свързва с тежките метали, като живак и олово и да намалява усвояването им в червата и по този начин предотвратява отравянето на организма.
Важна е и способността на фукоидана да неутрализира последствията от лъчетерапия и химиотерапия. Резултатите от приема му на практика водят до пълното възстановяване на организма и на неговите функции.
Това не е пълен списък на характеристиките и свойствата на фукоидана. Освен това нещата не са така прости, както може би изглежда от пръв поглед . Проблемът е в това, че да оказва благотворно влияние върху организма на човека и да го излекува може само биологически активният фукоидан, получен при следването на сложни технологии и с размер на молекули, които не превишават по големина допустимите норми. Само тези две условия могат да гарантират пълната му усвояемост от организма и ефикасността му.
С други думи, има различни видове фукоидан и както вече отбелязахме по - рано на качеството му влияят цяла поредица от фактори, които позволяват той да е както полезен, така и безполезен за човека.
Добре е да се пие фукоидан, извличан от екологично чисти кафяви водорасли, които се използват в продукта Vertera Gel

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Фукоиданът има редица полезни за здравето свойства, сред които са :
• Противовирусно действие
• Противовъзпалително действие
• Антибактериално действие
• Имунотропно действие
• Абсорбиращо действие
• Антиоксидантно действие
• Антитуморно действие
• Подмладяващо действие
Това прави откритието и активното използване на фукоидана наистина велико постижение на науката, за да послужи той за здравето, дълголетието и благополучието на хората.