КАКВО СЕ ЛЕКУВА С ЙОД?
Полезен при наличие на радиация!
Списъкът на заболяванията, чиято честота нараства със скоростта на епидемията, включва хиперактивност и разстройство с дефицит на внимание, аутизъм, автоимунен тиреоидит
(болест на Хашимото и Грейвс), както и специфични форми на рак: гърдата, яйчниците, матката, щитовидната жлеза и простатата.
Какво обединява тези условия? Отговорът ще ви изненада: нито едно от тези състояния не може да мине без йоден дефицит .
Доскоро се смяташе, че единственият орган, който се нуждае от йод, е щитовидната жлеза. Някои хора знаеха, че йодът се използва от щитовидната жлеза за регулиране на метаболизма и образуване на мозъка и костите. Оказа се, че тази гледна точка е твърде тясна. Около 70% от йодните резерви в организма са концентрирани просто не в щитовидната жлеза. Лъвският дял от йод се улавя от жлезистите органи. Това са млечната, слюнчената, тимусната и панкреасната жлеза. Любимо място на йод са лигавиците на стомаха и матката, както и очите, мозъка, кожата и стените на артериите.
Дефицитът на йод в някоя от тези тъкани води до тъканна дисфункция. Следните симптоми могат да предполагат, че вашата диета е с дефицит на йод :
Слюнчените жлези = невъзможност за производство на слюнка = сухота в устата;
Кожа = суха кожа, малко изпотяване;
Мозък = бавен отговор, намалена умствена бдителност;
Мускули = възли, белези, болка, фиброза, фибромиалгия;
Рак на жлезистите органи (виж по-горе), както и на матката и стомаха.
Йодът играе важна роля във формирането на плода. Недостигът му по време на бременност може да доведе до увреждане на мозъка и нервите, загуба на слуха и последващи проблеми с обучението. Най-драматичната последица е вродената недостатъчност на щитовидната жлеза, която е изпълнена с ниска интелигентност на детето. Възстановяването на йодните резерви при бременна жена е основната превантивна мярка за умствена изостаналост при деца. Традиционните "примитивни" народи съзнателно се стремят да хранят бременни жени с богати на йод храни.
Защо научните изследвания толкова уверено движат йода в първото ниво на превенция и лечение на хронични заболявания? Оказа се, че йодът е мощен водоразтворим антиоксидант. Има антивирусна и антибактериална активност. Благодарение на своите антиоксидантни свойства, йодът играе важна роля в детоксикацията и като цяло подобрява здравето на черния дроб.
Йодът, който обикновено е бил призоваван да помогне при счупено коляно, сега е издигнат до ранга на защитник на здравето на сърцето, управляващ метаболизма и надзорник на възпалителните реакции. Всяко хронично заболяване обикновено започва с възпаление, поради невъзможността да се контролира вредното въздействие на свободните радикали.
Любопитното е, че йодът също успя да регулира инсулина и нивата на кръвната захар. Съответно е необходимо да се обърне внимание на вероятния му дефицит при пациенти със захарен диабет, метаболитен синдром и затлъстяване. Чудя се дали жените знаят, че йодът е основен компонент в превенцията на фиброзно-кистозна болест, най-разпространеното нераково заболяване на гърдата?
Доказано е, че появата на 59 различни заболявания е свързана с йоден дефицит. Смята се, че йоден дефицит е налице при два милиарда жители на земното кълбо. За някои си струва да се чувстват зле, за някой това може да съсипе качеството на живот, а за някои дори да убие.
Никой не оспорва значението на йода за здравето. И тогава започват гатанките и въпросите. Факт е, че както липсата на йод, така и излишъкът му могат да увредят щитовидната жлеза.
КАК СЕ ЛЕКУВА С ЙОД?
Йодът се използва в медицината като универсално средство за лечение на много заболявания от момента на откриването му през 1811 г. до средата на 90-те години на миналия век. Те са лекувани от кожни и венерически заболявания (сифилис), белодробни заболявания и захарен диабет. Сред привържениците на лечението с йод беше френският лекар Жан Лугол. Именно той измисли своето известно решение, с което всички са запознати. Митрополит Серафим (в света Леонид Михайлович Чичагов) отреди важна роля на йода в своята лечебна система. С развитието на цивилизацията и изместването на естествените препарати от изкуствено синтезирани, лечебните свойства на йода започват да се забравят.
Световните запаси от йод са разпределени много неравномерно. Йодът се разтваря в морска вода или се намира в подземните води, по-дълбоко от залежите на нефт и газ. Този микроелемент е много лесно разтворим във вода. С дъждове, потоци и реки се влива в океана. В съвременния свят се е развила такава ситуация, че в средата на континентите (далеч от моретата и океаните) населението страда от тежък йоден дефицит. Йодът също се измива интензивно от почвата в планинските райони. Областите на йоден дефицит се превръщат в огнища на специфични форми на рак. Например, районът на Големите езера в Северна Америка се нарича пояс за рак на гърдата.
За да се контролира свръхрастежът на щитовидната тъкан (гуша), много правителства въведоха йодирането на солта. Въпреки това, поради страха от високо кръвно налягане, много хора избягват солта, по-специално йодираната сол. Някои са се обърнали към алтернативни препарати като морска сол (съдържа незначителни количества йод), кошер сол (въобще не съдържа йод) или сол на калиев хлорид (не съдържа йод). Дори ако някой използва йодирана сол, трябва да се отбележи, че йодът се изпарява от нея много бързо, веднага щом опаковката се отвори. В рамките на Големите езера в Северна Америка се нарича пояс за рак на гърдата.
Въпреки това, поради страха от високо кръвно налягане, много хора избягват солта, по-специално йодираната сол. Някои са се обърнали към алтернативни препарати като морска сол (съдържа незначителни количества йод), кошер сол (въобще не съдържа йод) или сол на калиев хлорид (не съдържа йод). Дори ако някой използва йодирана сол, трябва да се отбележи, че йодът се изпарява от нея много бързо, веднага щом опаковката се отвори. В рамките на 4 седмици в тази сол няма йод. Освен това неорганичният йод се абсорбира неефективно. Крайният резултат от такава консумация ще бъде плачевен: само 10% от йода от йодирана сол влиза в кръвта. Йодирането на солта е жалък вик на отчаяние.
Приблизителен метод за определяне на йоден дефицит е покриването на малка площ от кожата с йодна тинктура. Обикновено след 18-24 часа или повече кожата попива "оцветеното" място. Ако "боята" изчезне по-бързо, тогава може да се подозира йоден дефицит. По-точно е определянето на йод в дневната урина. Все още обаче не е получил широко разпространение. Мисля, че дълъг престой в средата на континента или планинските райони вече гарантира йоден дефицит в организма. Освен това в тези региони хранителните продукти също са лишени от йод.
Препоръчителният дневен прием на йод в САЩ е 150 микрограма (малко повече за бременни жени, малко по-малко за деца). Нормите за йод за руснаците са точно копие на американските. Отново това количество е достатъчно само за предотвратяване на гуша. Няма смисъл да се води битка с коварните форми на рак с толкова мизерна дневна доза йод.
Мненията на лекарите за дневната норма на йод, необходима за оптимално здраве, се различават полярно. Някои твърдят, че излишъкът от йод уврежда щитовидната жлеза. Някой, напротив, твърди, че общоприетите стандарти трябва да бъдат увеличени 100 пъти. Намирам дневната доза от 1000 микрограма, наскоро приета от практикуващите естествена медицина, за най-разумна (обърнете внимание, че дозите на йод могат да бъдат в милиграми и микрограми. 1 mg = 1000 микрограма).
Трябва да се внимава с йодните препарати при пациенти със заболявания на щитовидната жлеза, ако приемат тиреоидни хормони. Последните имат толкова силен ефект, че приемането на допълнителни йодни препарати може да измести постигнатия баланс.
Можете да използвате йод без никакъв страх, ако последвате примера на японците. Японците консумират 50 пъти повече йод от американците. Храната им съдържа повече от 12-15 mg (12 000 микрограма) йод на ден. Диетата на жителите на японските острови със сигурност се състои от различни водорасли: кафяви (ламинария, водорасли, морско зеле), червени (нори - суши чинии) и зелени (хлорела). В естествената си форма йодът се усвоява по-добре. Също така е ценно, че йодът се съдържа в морските водорасли заедно с други витамини и минерали. Морските риби и "морските влечуги" също съдържат йод, но в по-скромни количества.
Ако живеете в средата на континента, тогава запасите от йод могат да се попълнят с морски водорасли, чинии за суши (трябва да прочетете етикета, така че в състава да има само водорасли) и таблетки от водорасли. Аз например използвам норвежкото водорасло (северните източници на водорасли са по-малко замърсени). На опаковката пише, че всяка таблетка съдържа 575 mg. Това е теглото на водораслите. На бутилката можете да прочетете, че всяка таблетка съдържа 750 микрограма йод. Пия по 2 таблетки на ден, като по този начин получавам 1500 mcg (1,5 mg) на ден. Това е един и половина пъти повече от новата норма, но 10 пъти по-малко от това, което получават японците.