Янтарната киселина е универсален вътреклетъчен метаболит, осигурявайки нормалното протичане на енергийния метаболизъм в тъканите, връщайки енергията и тонуса на тялото. Тя се използва предимно в медицината, диетологията и козметологията. Киселината се съдържа и в различни хранителни продукти като: кисело мляко, цвекло, кисело зеле, морски дарове (предимно стриди), бирена мая, сирене, грозде. В тази статия ще разберем кои са топ 5 най-полезни и разпространени нейни приложения.

Какво предствавлява янтарната киселина?

В човешкото тяло, янтарната киселина се намира под формата на соли и аниони, които обикновено се наричат сукцинати. Тялото ни произвежда 200 милиграма янтарна киселина на ден, която участва в процесите на клетъчното дишане и е част от енергийния метаболизъм, като разгражда глюкозата и синтезира АТФ (аденозин трифосфат). На външен вид, тя представлява бяло твърдо вещество без мирис, с вкус на лимонена киселина, като лесно се разтваря във вода и се топи при температура от 185 °C. Тя също така засилва производството на колаген (стимулира неоколагенезата), което има благоприятен ефект върху кожата и нейното подмладяване.

Янтарната киселина е нетоксична, стабилна и отдавна е призната за безопасно вещество за прием от хората. Вертера Про Макс Ламинария с Янтарна киселина, е натурален хранителен продукт, предлаган от Vertera Organic. Произведен е по патентована технология PRO-MAX и съдържа водорасли с високо съдържание на органичен йод, обогатен с янтарна киселина. Подобрява метаболизма, мозъчната функция, паметта, физическата активност, качеството на кръвта, храносмилателната система и концентрацията. Също така, намалява вредните ефекти от стреса и възстановява нервната система, подсилва имунитета и помага при детоксикация. Приемът и е препоръчително да бъде по 25-50 грама сутрин, 30 минути преди хранене през първия месец, след това според индивидуалните нужди.

Топ 5 приложения на янтарната киселина:

  1. Помага при отслабване

Свойството на янтарната киселина да подобрява метаболизма, помага да се отървете от излишните килограми. Може да започнете прием на янтарна киселина и процесът на отслабване ще започне по-лесно. Тя действа като стимулант, но не вреди на тялото, нормализирайки естествените процеси в клетките, като също така допринася за общо подобряване на физическото ви благосъстояние. Отслабването с янтарна киселина има по-трайни резултати, като ще ви бъде по-лесно да поддържате нормално тегло, тъй като сте стимулирали вътрешните енергийни процеси в клетките чрез нейния прием.

  1. Използва се в козметологията

Маските за лице с янтарна киселина действат като химически пилинг, като мъртвият слой на кожата се ексфолира с помощта на киселинните свойства на киселината. Янтарната киселина повишава метаболизма в кожата и подпомага обновяването на клетките, поради което често може да се добавя към готови кремове и домашна козметика. Има подмладяващ ефект, като влияе пряко на процесите на регенерация на кожата.

  1. Облекчава махмурлука

Янтарната киселина е признат лек за махмурлук. Ако я приемете преди да започнете да пиете алкохол или по време на процеса, може изобщо да не изпитате усещане за махмурлук след това. При синдром на махмурлук се предписват янтарна и лимонена киселина, за да се ускори елиминирането на токсините от тялото и да се помогне на органите и тъканите да се възстановят от дългосрочните токсични ефекти от разграждането на алкохола.

  1. Лечение на белези

Тъй като янтарната киселина подобрява метаболитните процеси в кожата и когато се използва външно, може да повлияе за лечението на белези. Тези процедури са най-ефективни на етапа, когато белегът току-що се е образувал и все още е съвсем пресен. Съставът с янтарна киселина се нанася върху областта на белега и се оставя за няколко минути. Киселината прониква дълбоко в кожата, активира възстановителните процеси, след което нормалната структура на кожата частично се възстановява. Това води до по-слабо изразен и изгладен белег.

  1. Стимулира нервната и кръвоносна система

Янтарната киселина има свойства, които облекчават стреса и безпокойството, като насърчават производството в организма на невротрансмитери като серотонин, допамин и норепинефрин. Киселината се насочва към първопричините за стреса, като стимулира и активира мозъка. Тя също така възстановява локалното кръвообращение и инхибира възпалителните процеси. Помага при проблеми със ставите и разширени вени: облекчава възпалението, подобрява работата на венозните клапи, нормализира пълненето и изтичането на кръв от вените.